Hond of kat vermist

hondenasiel

Hond of kat vermist ? Wat kan je doen.

Is je hond of kat vermist of verloren gelopen, panikeren helpt niet , huisdieren zoals honden en katten komen meestal vanzelf terug naar huis, toch kan je best onmiddellijk op zoek gaan.

Voorkomen is beter dan genezen.

In veel gevallen komt alles goed indien je hond of kat correct is geregistreerd.

Laat elk jaar tijdens het dierenartsbezoek ook de chip inlezen door de dierenarts, zo ben je zeker of de chip nog werkt. Een chip kan defect raken in tegenstelling wat sommige fabrikanten beweren.

 

Controleer of je adresgegevens nog correct zijn die aan de chip zijn gelinkt.

Dit kan je zelf controleren op volgende sites:

* Voor honden bezoek je www.dogid.be

* Voor katten bezoek je www.idchips.com

* Voor huisdieren met een vreemd chipnummer bezoek je www.europetnet.com

Andere databanken zijn: ABIEC, Brein, Daisyweb, DBJ, RCA en Petlook.

 

Nuttige tips die helpen om je hond of kat snel terug te vinden.

Begin bij je thuis door een grondige controle van je huis en tuin. Kijk ook in afvoerputjes en afvoerbuizen.

Speur de buurt af

Contacteer de buren vraag hen of je even mag rondkijken op hun eigendom en of ze je willen contacteren indien ze jouw huisdier opmerken. Zorg er zeker voor dat je een recente foto bij hebt van je huisdier.

Contacteer de lokale organisaties

Denk aan de lokale politie en het dierenasiel in je buurt. Als de hond of kat geregistreerd is kan het dierenasiel, de plaatselijke opvang, of de politie de eigenaar gemakkelijk terug vinden. Bel, mail of bezoek de dierenasielen meerdere keren in jouw regio.

( Hondenasiel – kattenasiel ) Deze lijst van dierenasielen in Belgie kan je vinden op www.dogicat.be en voor dierenasielen in Nederland op www.dogicat.nl

Zorg voor een goede beschrijving en kleurenfoto van je hond. Contacteer alle politiediensten en dierenasielen in een straal van 20 km.

Hou er rekening mee dat politiediensten geen gegevens doorsturen naar andere korpsen in een andere stad of gemeente. Dit is meestal ook het geval bij dierenasielen en opvangplaatsen. Dus zorg ervoor dat je zelf contact maakt met alle diensten.

Dus maak een lijst van alle dierenasielen, opvangplaatsen, politie en dierenartsen in een straal van 20km.

Noteer hier de naam, het telefoonnummer, datum en het uur wanneer je contact had met deze personen. Op deze manier heb je een controle dat je niemand bent vergeten te contacteren.

Neem gerust na een paar dagen opnieuw contact met deze diensten. Woon je dicht bij een autosnelweg, neem dan ook contact met de wegpolitie.

Waarom een straal van 20 km ?

Honden kunnen dagelijks een paar kilometers afleggen. Het kan ook zijn dat een dierenliefhebber je hond of kat heeft meegenomen en binnengebracht bij de politie van een een naburige stad of gemeente.

Dierenarts of dierenambulance

Gewonde dieren worden meestal door de dierenambulance of dierenarts behandeld. Hopelijk is het niet het geval, maar het zou kunnen dat jouw hond gewond is geraakt.

Hang posters op

Hang posters op met herkenbare foto van je huisdier en jouw telefoonnummer . Eventueel kan je een beloning voorzien voor diegene die je jouw geliefde huisdier terug kan bezorgen.

Hang de poster op plekken waar veel mensen komen: prikbord in de supermarkt, bibliotheek, wachtkamer van de dierenarts, politiebureau, dierenwinkels, buurtwinkel, snackbar, brievenbus, bushaltes en doe de poster ook bij buren in de brievenbus.

Krant

Plaats een oproep in de lokale krant.

Websites

Maak gebruik van sociale netwerksites en speciale zoekertjessites. Schakel Twitter en Facebook in.

Plaats een bericht op Twitter en Facebook, vraag aan je vrienden om het even door te sturen. Gebruik een recente foto van je verloren of vermist huisdier en plaats op deze foto je telefoonnummer. Zo voorkom je dat je adresgegevens verloren raken bij het delen van deze foto.

App voor smartphones: Global Pet Alert

Als je hond vermist is, kun je met Global Pet Alert een melding versturen naar anderen gebruikers van deze app en ook kun jij zelf meldingen ontvangen van anderen, van wie de hond vermist is. Deze app bestaat sinds 2012 en is er voor Android-toestellen en iPhones. Deze app heeft als doel vermiste huisdieren snel terug te vinden.

Ben je onlangs verhuisd ?

Neem contact op met je vorige buren en de nieuwe bewoners van je vorige huis. Er is veel kans dat je hond de weg naar het nieuwe huis nog niet kent en daarom terug zal keren naar de vorige woning.

Is je hond weggelopen tijdens een wandeling?

Honden die tijdens het wandelen zoek raken gaan vaak terug naar de plaats waar ze jou het laatst hebben gezien.

Geef niet te snel op, meestal komt het goed.

Bron: Dogicat BelgiëDogicat Nederland